zondag 26 juli 2015

Thailand - Dag 8 Rangtong save & rescue elephant centre

Vanmorgen stond de wekker vroeg, 05:45. We gaan ontbijten, het is al best druk eigenlijk. Het ontbijt buffet is uitgebreid, wafels, omeletten en allerlei broodjes. Dan wachten we op ons vervoer, want vandaag zijn we voor een dag Mahout, een olifanten trainer. Met het busje worden we naar het Ran Tong save & rescue elephant centre gebracht. Vanaf het busje lopen we door een prachtig landschap, maar wel over een erg modderig pad. Bij het centre aangekomen krijgen we kleding van daar, zodat onze eigen kleding schoon blijft. Dan krijgen we een korte instructie met commando's voor de olifant. 

Song = voorste been omhoog
Hao = stop
Kwa = sla rechts af
sai = sla links af
Toy = achteruit 
Pai = vooruit

Na de uitleg mogen we de olifanten gaan voeren, ze lopen gewoon los dus komen op je af lopen en pakken de bamboe bijna uit je handen. De Go Pro zien ze ook voor voer aan, dus het is opletten.  Vervolgens mogen we op de olifant gaan zitten, ieder krijgt een eigen olifant toegewezen. Hettie en Jasper mogen op Mae noi rijden en Leo en Karlijn op Chom.  

Mae Noi
Jasper en ik (Hettie) rijden op een olifant die zin heeft in een andere route dan de rest, onze begeleider kan alleen olifants praten en geen woord Engels, dus dat ik de weg die ik voor me zie toch wel een beetje eng vind, dat kan ik niet duidelijk maken. Mae noi eet ondertussen ook lekker door, eigenlijk is het ook de bedoeling dat ze kunnen eten wanneer ze willen en dus ook een ander pad mogen volgen. Even later loopt ze weer achter de anderen aan om daarna toch maar weer af te slaan naar boven, best steil omhoog, maar ook dat komt weer goed jasper heeft wel lol om mijn angst, maar het is gewoon hoog en wiebelig en onder zie ik al die modder en ben bang dat het beest uit glijdt. Maar Mae noi doet haar best, loopt zelf even voorop naar het water en wordt dan weer wat eigenwijzer, ze gaat gewoon in het water de andere kant op dat de rest. Jasper en ik weten niet precies wat de bedoeling is en onze begeleider gaat niet het water in. We krijgen te horen dat we er af moeten en dan mogen we onze olifant nat gooien. Zelf worden we ook nat gegooid. Mae noi heeft er snel genoeg van, staat op, wij gaan maar een beetje aan de kant, en lopen mee. Ze gaat naar een plek waar je met de slang kan natspuiten. Ook leuk om te doen. Onze olifanten begeleider krijgt er lol in en filmt met de Go pro. Ook doet hij Jasper voor hoe hij onder de olifant door kan en ook tussen de voorpoten door kan, dat lukt met een beetje wringen. Dan mogen we weer opstappen en gaan we terug naar waar ze staan, maar ze heeft nog jeuk en denkt maar aan een ding, even krabben langs een muurtje. Het is voor mij een hele toer om het evenwicht te bewaren, maar het ging. Dan nog met ons alle op de foto.

Chom
Chom is een mannetje van 20 jaar. Hij is een beetje eigenwijs, net zo als alle olifanten, maar hij heeft twee begeleiders nodig. De route die we rijden is nog best steil een berg op, je moet je goed vasthouden om niet van de olifant af te vallen. Het liefst gaat Chom bamboe eten, dat eten de olifanten graag, maar hij moet op het pad blijven, dat is lastig want de bamboe staat wat verder. Dan maar gras eten, alleen daar zit aarde op wat er eerst afgeslagen moet worden. Dat kan prima op je hoofd en dat die paar toeristen dan ook onder de aarde zitten maakt Chom niets uit. In het water stribbelt hij een beetje tegen, maar als Chom eenmaal ligt laat hij zich lekker nat gooien. Al wordt een groot deel van het water ook over hem heen gegooid, op ons. Wij doen maar vrolijk mee en gooien de trainers ook nat. Na een poosje is het genoeg en mogen we weer op de olifant klimmen. Nog even wat drinken en dan met zijn alle op de foto. 

Vervolgens mogen we douchen en onze eigen kleren weer aan doen, we gaan lunchen. We eten kip met een soort noodles, het smaakt lekker. Ondertussen verteld de gids allerlei dingen over de olifanten.  Het kamp bestaat uit 17 olifanten. Deze olifanten zijn overgekocht van hun vorige eigenaar, omdat hij of zij ze niet goed verzorgde. Veel olifanten moeten zwaar werk doen en worden niet goed behandelt, dit kan omdat ze in het bezit zijn van een eigenaar en die mag dan zelf de olifant gebruiken waarvoor hij wilt. De olifanten moeten dus worden overgekocht om ze goed op te kunnen vangen, het is niet mogelijk om ze weer terug in de natuur te brengen want ze zijn gewend aan mensen. 

Nog een aantal feitjes:
🐘 de huid van een olifant is 18mm dik
🐘 olifanten in goede omstandigheden worden 80-90 jaar oud
🐘 een zwangerschap bij een olifant duurt bijna twee jaar
🐘 een baby olifant weegt 100kg bij de geboorte en kan op de eerste dag gelijk lopen, alleen nog niet zien.

Na de informatie en de lunch kopen we de foto's die gemaakt zijn op USB stick, er zitten ook een hoop close up foto's bij zonder olifant, maar gelukkig zijn het zo'n 200 foto's per olifant dus er zit nog genoeg leuks bij! 

Het is dan weer tijd om terug te gaan naar het hotel, het pad is iets gangbaarder gemaakt waardoor we met iets minder modderige voeten het busje in stappen. Half slapend komen we aan bij het hotel, het eerste wat we dan ook doen is neerploffen op bed, het was een vermoeiende ochtend. We rusten uit, bekijken de foto's en de filmpjes en gaan dan weer op pad.

Met de tuk-tuk rijden we naar het oude centrum, waar de Sunday Walking street is, de kraampjes worden allemaal net opgezet, maar toch is het er al gezellig druk. Allerlei dingen zijn er te koop en sommige kraampjes lopen om een tempel heen. We bezoeken dan ook wat tempels en slenteren naar de kraampjes. Toch zijn we al erg moe en gaan dan toch maar weer naar het hotel. 


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten